Resposta a David Saldoni: No volem els 30.000€

 

El passat mes de maig, en el marc de la campanya electoral, Radio Sallent va entrevistar a l’alcalde de Sallent, David Saldoni, com a cap de llista de Convergència. En aquesta entrevista, Saldoni va fer bandera que, si era reelegit alcalde de Sallent, oferiria una partida pressupostària de 30.000€ –ni més ni menys– a La Fumera per tal d’organitzar la Festa Major conjuntament. Arran d’aquestes declaracions volem manifestar el següent:

No volem aquests 30.000€. Però no els rebutgem perquè ens agradi la confrontació, els rebutgem perquè la nostra forma d’entendre i organitzar les festes i la cultura és substancialment diferent a la de l’Equip de Govern. Els rebutgem perquè, ara mateix, no volem diners, volem moltes altres coses:

Volem que la partida pressupostària de la Festa Major la decideixi i la gestioni el poble i les seves entitats. I ho volem així perquè d’aquesta manera la Festa Major respondrà a les necessitats i voluntats del poble, no a les d’un Equip de Govern que subvenciona la cultura des d’un despatx en base als seus interessos.

Volem una Festa Major que posi en valor l’autogestió. Perquè només així assegurarem l’autonomia del teixit associatiu i de les festes populars. A més, l’autogestió ens ajuda a ser conscients del valor –monetari sí, però també de l’esforç col·lectiu i dels usos– de cada un dels recursos necessaris per dur a terme la Festa Major de totes.

Volem que el poble sigui l’actor principal de la Festa Major, no només un espectador. I quan diem això, no volem dir que les entitats facin peticions a una regidoria de festes i que aquesta les faci efectives. Parlem d’organització popular, de treball en xarxa colze a colze; de relacions socials, de participació, de diàleg i reflexió comuna. Perquè nosaltres, que l’hem viscuda, sabem que l’emoció compartida de construir juntes la Festa Major és la millor fórmula perquè tothom se la senti seva.

I sabem que tot això no ens ho donaran 30.000€, sabem que això només ho aconseguirem treballant. Treballant per ser cada dia més les que volem construir la nostra Festa Major. I, sobretot, treballant juntes, per generar dinàmiques de col·laboració entre les entitats, perquè al cap i a la fi, un poble és viu, quan el seu teixit associatiu ho és.

Ara bé, si realment existeix aquesta partida, emplacem a l’alcalde a posar-la a disposició del poble. Però això no vol dir repartir els diners a dit. Vol dir convocar una assemblea oberta per tal que siguin les sallentines qui decideixin com i en què s’han d’invertir.

Mentrestant, nosaltres seguirem. Amb els braços oberts a totes aquelles persones que vulguin fer de Sallent un poble més viu, més alegre i més participatiu. Us esperem!