Comunicat de resposta a l’entrevista a l’alcalde de Sallent, David Saldoni

entrevista-saldoni

Després de valorar l’entrevista que el programa ‘Qui no plora no mama’ de Ràdio Sallent ha fet a l’alcalde de Sallent avui 6 de setembre de 2014, volem clarificar la nostra postura respecte a algunes qüestions en què s’ha pronunciat el senyor Saldoni i que ens afecten. Per tant, manifestem el següent:

 

· La Fumera, una coordinadora de col·lectius actius

La Fumera no és un grup de joves que organitzen una festa per al poble. La Fumera és una coordinadora de col·lectius actius al municipi, que estem organitzats i que durant l’any programem les nostres activitats.

Els col·lectius, vista la necessitat de revitalitzar la Festa Major de Sallent, ens hem organitzat per construir un model de festa major que difereix substancialment del que proposa l’ajuntament amb la Festa Major oficial. La Fumera proposa una festa major autogestionada, deslligada d’interessos comercials i sobretot popular i participativa on el poble sigui el veritable actor de les activitats proposades i no un simple espectador.

· Som l’alternativa, no la complementària

L’alcalde ha assenyalat que La Fumera era una “festa major complementària, no alternativa”. En cap cas La Fumera és una activitat complementària a la Festa Major oficial, sinó un trencament en tota regla del model de festa major que tenim a Sallent; és una alternativa real a la programació que ha organitzat l’ajuntament els últims anys.

L’equip de govern s’entossudeix a dir que la programació de l’alternativa és complementària. Això, segons el nostre criteri, és una mentida que els afavoreix – i juguen molt bé aquesta carta. Ells no programen pensant en els joves, perquè els col·lectius organitzats (en aquest cas la Fumera) ja els fan aquesta feina.

A més, utilitzen el discurs de la por a xafar-nos els uns als altres, programant paral·lelament. Des d’aquí tornem a reiterar-los que ho facin, que programin sense limitacions autoimposades, que es llencin a organitzar la Festa Major que ells voldrien. Així els ho vam fer saber en les primeres reunions, i en això ens mantenim.

 

· Som una festa crítica, no neutra

L’espai de La fumera no és un espai neutre, sinó crític i de lluita contra les injustícies que patim com a societat i com a poble. Ens preguntem, doncs, si ells també comparteixen les mateixes preocupacions i són capaços de defensar-les complementàriament si, com diuen, som un complement de la seva Festa Major.

 

· La Fumera neix del poble, no dels despatxos

La Festa Major Alternativa no està programada des dels despatxos, està feta des de la gent i per la gent. És així com pensem que s’aconsegueixen els majors èxits de cohesió social i de sentiment de col·lectivitat. És així com el poble es fa seva la Festa Major, i no esperant que una setmana abans l’ajuntament anunciï un programa que ningú ha proposat ni construït, més enllà de l’equip de govern.

 

· L’autogestió és la base de la nostra feina

Avui el senyor alcalde ha remarcat que l’Ajuntament s’ha reunit en diverses ocasions amb La Fumera. És cert i lògic; per organitzar una festa d’aquesta magnitud són totalment necessàries les reunions de coordinació.

Quan parlem d’autogestió parlem també de pressupost. La Fumera no rep ni vol diners de l’administració local que puguin condicionar les seves activitats. Però sí que defensarem sempre la cessió del material municipal per part del consistori com són preses de corrent, entarimats, lavabos… És material del poble i n’ha de fer ús el poble!

 

· No volem una Festa Major tacada de sang

En la citada entrevista, l’alcalde Saldoni, a instàncies d’un pregunta de La Fumera, ha declarat que tant de bo ICL-Iberpotash aportés més diners per finançar la festa. Ens horroritza sentir aquestes paraules, tenint en compte que es tracta d’una empresa relacionada amb crims de guerra.

L’alcalde ha demostrat el seu desconeixement del fet que ICL-Iberpotash participa en programes de finançament de l’exèrcit israelià. Per això, l’animem a entrar a la mateixa web oficial d’ICL i informar-se de les activitats de l’empresa, que participa en programes de suport a batallons de l’exèrcit. (http://www.icl-group.com/community/iclinthecommunity/SupportfortheIDF/Pages/default.aspx)

Volem mostrar el nostre rebuig al patrocini de l’empresa israeliana ICL-Iberpotash a la Festa Major de Sallent. Entenem que una empresa d’aquestes característiques no hauria de patrocinar una Festa Major, que representa l’alegria i la comunitat en harmonia. Perquè no volem que la festa serveixi per fer propaganda d’una empresa vinculada a crims de guerra, demanem públicament a l’Ajuntament de Sallent que prengui partit i rebutgi el patrocini d’ICL-Iberpotash.

A més, animem a les entitats sallentines que participen en la Festa Major a sumar-se al manifest de la campanya.

 

Sallent, 6 de setembre del 2014

 

LA FUMERA

Ateneu Popular Rocaus

Carrilet

Arran Sallent

Assemblea Lliure i Tropical

Agrupament Roques Albes