L’alcalde Saldoni menteix: els 30.000€ oferts en campanya electoral no existien

Campanyes i promeses

Durant la campanya electoral de les passades eleccions municipals, l’aleshores candidat de CiU i actual alcalde de Sallent – David Saldoni – va oferir una partida pressupostària de 30.000€ a La Fumera. En una entrevista a Ràdio Sallent, Saldoni va declarar i fer bandera que disposava d’una partida pressupostària d’aquesta quantitat que podia oferir, en el cas que ell governés*.

La coordinadora de La Fumera ja vam manifestar el nostre rebuig a la utilització, per part de CiU, de la festa per motius electorals. I, des del primer moment, vam refusar aquests 30.000€. Entre altres motius, expressats en un comunicat anterior, vam manifestar que el model actual de Festa Major no és el que nosaltres voldríem i no entenem que la cultura i les festes hagin d’estar subvencionades des d’un despatx en base a interessos partidistes.

 

Propostes i mentides

Tot i això, vam entendre que, si existia aquesta partida promesa, no es podia deixar escapar. Era un bon moment per posar-la a disposició del poble i les seves associacions i col·lectius culturals, convocar-los a una assemblea oberta i decidir entre totes en què i com s’havien d’invertir.

Per això vam mantenir una reunió amb l’Equip de Govern de l’Ajuntament per traslladar-los la nostra proposta. En aquella reunió, on només hi va ser present la regidora de Cultura, Anna Maria Fernández, ens van emplaçar a tornar-nos a asseure un altre dia per valorar-ho.

En la segona trobada, en la qual hi han sigut presents l’alcalde David Saldoni així com els regidors i regidores Anna Maria Fernández, Rosa Argelaguet, Jordina Moltó i Salvador Sibila, l’alcalde s’ha escudat dient que ell no havia promès mai aquella quantitat de diners. Segons ell, n’havia parlat perquè la periodista li ho va preguntar. Tanmateix, només cal escoltar l’entrevista per adonar-se que sí que va oferir els 30.000€ i, és més, a instància seva i no de la periodista. L’alcalde menteix quan ho nega.

D’altra banda, la nostra proposta de convocar una assemblea amb els col·lectius culturals del poble per decidir el destí dels 30.000€ ha estat rebutjada per l’Equip de Govern. El motiu, reconegut per ells mateixos: no existeixen aquests diners, ni la partida pressupostària. Altra vegada, i de manera flagrant, l’alcalde David Saldoni ha mentit. Si ja trobàvem lamentable l’ús electoralista de La Fumera, encara s’agreuja més quan l’alcalde reconeix que aquests diners eren inexistents i, per tant, va mentir en campanya.

 

Demandes, laments i reiteracions

Un cop reconegut l’engany de Saldoni i el seu Equip de Govern i veient que la nostra proposta no tirarà endavant per part de l’Ajuntament:

  • Emplacem l’Ajuntament de Sallent i els col·lectius culturals i festius del poble a treballar perquè el pressupost global de cultura i festes a partir d’ara es decideixi entre totes en una assemblea oberta.
  • Exposem la necessitat de caminar cap a una Festa Major Popular, organitzada i gestionada pel poble, que respongui a les necessitats i voluntats de les sallentines i no a les d’un Equip de Govern que, com hem vist, fa, desfà, subvenciona i menteix en base als seus interessos.
  • Demanem que no es torni a utilitzar La Fumera electoralment per esgarrapar un grapat de vots.
  • Emplacem l’Equip de Govern a reconèixer La Fumera com l’alternativa necessària a l’oci que programen. Enfront del seu model oficial i consumista, La Fumera despunta com una proposta realment participativa i organitzada pel poble.
  • Lamentem que l’Equip de Govern encara no hagi entès que La Fumera no és una festa de joves, sinó una festa major popular i intergeneracional. Així, esmenem el seu discurs, que defensa la manca de programació juvenil a la festa major oficial “perquè ja hi ha una festa complementària” i ens reafirmem en la nostra aposta per crear una festa major popular i participativa.
  • Per últim, reclamem que l’alcalde i el seu equip deixin de fer demagògia sobre l’autogestió. Per això, tornem a reiterar i explicar, que La Fumera assumeix les despeses en infraestructures de les quals el poble no disposa (escenari, carpa, lavabos, equips de so i llum…) i ens encarreguem personalment i col·lectivament d’altres (com la neteja de la plaça cada nit). A la vegada, utilitzem el material que és del poble (cavallets, taulons, cadires, tanques…), ja que és evident que en cap cas estem generant una despesa a l’erari públic i aquest ha d’estar disponible per a tothom.

 

Coordinadora de LA FUMERA

Sallent, 12 d’agost del 2015

 

*Per esvair qualsevol dubte de tergiversació de les paraules de David Saldoni a l’entrevista, les podeu escoltar aquí.