#LAFUMERA2019: Cultura i compromís al carrer!

Del 4 al 9 de setembre del 2019 a Sallent!

Visca el reggaeton i les barricades, visca la cultura popular!

Arriba el setembre i torna La Fumera, la Festa Major Alternativa de Sallent! Un any més – i ja en van sis – els carrers i les places de la nostra vila s’omplen de colors, música, transformació i comunitat.

Aquesta Fumera, però, sobretot parlem de cultura popular, reivindicant aquelles expressions que impliquen organització col·lectiva. Des de les nostres identitats múltiples, amb la tradició, la innovació, les càrregues d’emocions i significats.

Les festes i les revoltes consisteixen en la conquesta popular dels carrers, o dit d’una altra manera, la constatació que l’ordre establert pot ser capgirat en qualsevol moment. L’antropòleg Manuel Delgado explica que “la crema de contenidors o l’aixecament de barricades també són cultura popular”, les formes de lluita al carrer formen part del patrimoni més genuí dels pobles. En definitiva, la cultura popular és aquella que neix del carrer, també aquella practicada en contexts marginals o convulsos.

Per això, volem trencar amb el classisme i elitisme de certa concepció de la cultura. Treure-la dels palaus i entendre-la com a sinònim de llibertat. A Puerto Rico, aquest juliol han derrocat el governador a ritme de reggaeton, amb els cantants Residente, iLe i Bad Bunny a primera línia de protesta. Ja ho deia l’anarquista Emma Goldman: “Si no puc ballar, no és la meva revolució”. Ballem, doncs!

La Fumera és exponent de cultura popular. Quan ens agafem les mans per dansar una sardana a la matinada i quan remenem el cul al pas del reggaeton. Quan cremen petards i bruixes i quan els sifons es fan amos de la plaça. Quan el poble és el puntal de la festa i la participació és la base de tot. Amb autogestió i un món nou per construir.

No podem acabar sense recordar que aquest any la repressió ha continuat extenent la teranyina als Països Catalans. I a Sallent, ens continua tocant vivament. Per això continuem cridant Free Anna Gabriel i Free Them All!

Gaudim aquests dies i celebrem Sallent. Banderes amunt, verd, blau i vermell! Aquesta Fumera, cultura i compromís al carrer!